FOTKY Z KAZACHSTÁNU

Thursday, April 9, 2009

Přivezli jsme si hračku

Tak jsme si konečně přivezli domů našeho krásného 77t drobečka :-) Tohle jsou fotky z průletu a první fotky ze země v Bratislavě.

Saturday, April 4, 2009

První fotka našeho zázraku

Dámy a pánové, s hrdostí vám oznamuji, že ten skvost na obrázku je opravdu už náš a tahle fotka byla pořízena v Lisabonu jenom několik okamžiků po vystrkání z lakovny.

Očekávám hromadné komentáře opěvující tohle opravdu pěkně nastříkané letadlo:

(kliknutím na obrázek ho lze samozřejmě zvětšit)

Majtě sa...

Thursday, April 2, 2009

Ready for the base training

Tak a máme to za sebou. Prošli jsme všechny abnormal full flight simulator sessions, umíme létát na jeden motor, bez výškovky a dokonce i A320, světe div se, se dá řídit pomocí tzv. "mechanical backup". To je ve své podstatě poslední šance, jak řídil letadlo, když všechno ostatní selže. Protože tohle letadelko je sice prolezle očítači, ale i přesto ho můžeme řídit pomocí směrovky a vyvážení. Mašina se chová překvapivě dobře a dostat mašinku na zem není zase až tak složité.

První linka

Následoval LOFT (Line Oriented Flight Training). Jedná se o to, že hodinu před samotným simulátorem dostanete na stůl veškerou dokumentaci jako na normální linkový let, který musíte připravit, spočítat výkonnost, vyřešit plánování paliva a závady pomocí MELu, podle kterého rozhodnete, za jakých podmínek a zda vůbec lze letět. My jsme měli závadu jednoho přetlakovacího systému, což by nebylo samo osobě nijak omezující, kdyby za letu druhý systém nevysadil také (jaké překvapení, že...:-D ) a neschopný revers na pravém motoru, což už je úplná prkotina. První polovina letu byla z Mnichova do Düsseldorfu. Letěl kapitán a moc věcí k řešení jsme neměli, jen se člověk strašně diví, jak je tam najednou moc práce. Druhou půlku jsem letěl já z Düsseldorfu do Paříže, kam jsme překvapivě nedoletěli, protože nám po dostoupání FL260 začaly vibrace na levém motoru, který jsme nejdříve stáhli na volnoběh a on se mizera rozhodnul, že klidně vysadí. Dalším bonusem bylo, že se nám přes zastavený motor začalo ztrácet palivo z levé poloviny letadla, takže jsme se rozhodli, že tentokrát si nebudeme hrát na hrdiny, že to teda jako dotáhnem, že za války to taky dělali a potupně jsme se vrátili do Düsseldorfu.

SKILL TEST a LVO

Skill test je oblíbená disciplína, ve které dokážete, že za 4 týdny jste dokázali zjistit, že letadlo za letu patří cockpitem napřed. Skládá se ze dvou částí, kdy první část je LOFTová a se opět letí nějaká linka a během ní se řeší množství většinou drobných a poměrně lehce odstranitelných závad. Druhá polovina je zaměřená na techniku pilotáže, kde se prokazuje schopnost zvládnout požár motoru, jednomotorový let, vyhnutí se srážce s jiným provozem na základě vymoženosti zvané TCAS a podobné zábavné akce až po jednomotorový circle to land, jež následoval po jednomotorovém raw data NDB přiblížení letěném jak jinak než v ruce, aby toho nebylo málo. Celý let je zakončen evakuací pasažérů na dráze, protože záludný instruktor nám pro zpestření situace opět zapálil už uhašený motor kdesi v poloze po větru. No, nebudu zapírat, přezkoušení jsme udělali a tak jsme jsme mohli pokračovat už jako piloti s typovkou na výcvik přiblížení na přistání a přistání za podmínek CAT 3B (dráhová dohlednost min. 75m a nulová výška rozhodnutí). V reálu to vypadá tak, že když nakonec vypadnete z mraků, zahlédnete několik málo světel asi na vteřinu a půl a přijde náraz o zem a vy jenom doufáte, že to není nákupní středisko Šestka, ale přistávací dráha. :)

Tenhle článek vzhledem k pokročilému času už píšu z Bratislavy, kde jsme na týdenní ground school s našimi polskými a francouzskými instruktory a už za 6 dní hurá na první skutečný vzlet.

BTW.: mašina dorazí v pondělí, budou fotky, tak stay tuned, please...:-)

Tak zase příště a letu zdar.